MDF چیست و چگونه تولید میشود؟
بیست و دو شهریور 1400
تخته فیبر با چگالی متوسط (MDF) یک محصول چوبی مهندسی شده است، که با تجزیه بقایای چوب سخت یا نرم به ذرات الیاف چوب ،اغلب در یک دفیبراتور و ترکیب آن با موم و چسب رزین و با اعمال دما و فشار بالا به پانل تبدیل می شود. این نام از تفاوت در چگالی تخته های فایبر گرفته شده است.
MDF عموماً چگال تر از تخته سه لا است و برخلاف نپوپان و فیبر و چندلایی که در تولید آنها از الیاف چوب استفاده می گردد، اینجا از ذرات الیاف چوب استفاده می گردد. چگالی یکنواخت تر، لبه های صاف و محکم تر در سراسر تخته های MDF باعث افزایش قابلیت ماشین کاری میشود همچنین MDF بعنوان يکي از پر مصرف ترين مصالح ساختماني کاربرد داشته و به مراتب محکمتر و سبک تر از چوب هاي رشته ای شناخته می شود.
تخته فیبر فشرده نخستین بار به عنوان یکی از محصولات فرعی صنعت کاغذ معرفی شد اولین کارخانه ام دی اف در سال ۱۹۶۵ در شهر دپوزیت ایالت نیویورک ساخته شد که محصول خود را با نام تجاری “بارابورد” راهی بازار مصرف نمود. تولید گسترده MDF در دهه 1980 در آمریکای شمالی و اروپا آغاز شد.
با گذشت زمان ، واژه "MDF" به یک نام عمومی برای هر تخته فیبر خشک تبدیل شده است. MDF معمولاً از 82٪ الیاف چوب ، 9٪ چسب رزین اوره فرمالدئید ، 8٪ آب و 1٪ موم پارافین تشکیل شده است. چگالی آن معمولاً بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر مکعب (31 تا 62 پوند/فوت فوت) است.
مراحل تولید :
برای تولید MDF به صورت خلاصه ابتدا چوب و یا ضایعات چوب ها را به اندازه های معین خرد و بعد از شستوشوی چوب های خرد شده آنها را الک و طبقه بندی میکنند تا در صورتی که اندازه آنها به مقادیر از پیش تعیین شده رسیده باشد آنها را وارد دستگاه ریفاینر کرده تا تحت فشار اتمسفری یا بخار آب قرار گیرند. جهت کاهش قابلیت جذب آب توسط تخته فیبر مقداری پارافین مایع به خرده چوب ها در مسیر ریفاینرها اضافه می گردد.
در زمانی که الیاف از ریفاینرها به سمت خشکن میروند به آنها چسب افزوده می شود تا هم کیفیت محصول بهتر باشد و در ضمن قرار گرفتن کلیه الیاف ها در معرض چسب و پراکنده شدن چسب برروی کلیه الیاف ها باعث خشک شدن با رطوبت بیشتر و در تنیجه صرفه جویی در انرژی و زمان می شود.
الیاف های تر با رطوبت حدودا 50٪ وارد خشکن و با رطوبت حدوداً 12 الی 6 درصد از آن خارج می شوند.
در بالای دستگاه فرمینگ در خط تولید MDF جهت بوجود آمدن سطوح صاف و یکنواخت در تخته ها با استفاده از جریان باد ذرات ریز در سطح خارجی و ذرات درشت تر در وسط فیبر قرار میگیرند.
سپس از پرس های تسمه ای جهت کنترل ضخامت استفاده میشود.
پس از آن ورق ها در ابعاد معین برش خورده و جهت کاهش دما به قسمت خنک سازی منتقل می شوند.
بعد از مرحله خنک سازی یک یا دو روی سطح را جهت یکنواخت کردن سطح سمباده می زنند.
تا این مرحله MDF خام تولید گردیده و در ادامه طبق خواست بازار نسبت به روکش کردنMDF با مواد مختلف که در مقاله های بعد به آن می پردازیم اقدام میکنند.